RSS

Delicioasa Pizza

30 Mai

My New York Pizza

Despre istoria pizzei se pot spune multe, de la etrusci pâna la Dean Martin. Sau, extinzând aceste limite, de la începuturile aluatului pâna într-un viitor îndepartat.
Istoria producerii pizzei incepe in antichitate, odata cu painea plata coapta pe pietre fierbinti, aromata cu diverse ierburi si condimente foarte populare in Napoli, Italia. Asa cum o stim noi azi, ea se pregateste dupa anii 1600 cand, odata cu descoperirea Americii, rosiile ajung in Europa, care la început însa s-au banuit a fi otravitoare, ca alte plante din familia Solanaceae.
În secolul XVIII saracii din Napoli obisnuiau sa puna sos de rosii peste pâinea lor plata. Asa s-a nascut pizza. Cu timpul a câstigat popularitate si turistii veneau special în zonele sarace din Napoli pentru a gusta diversele retete de pizza. Pana la 1830 pizza a fost vanduta in standuri in aer liber si prin vanzatorii de strada, dar prima pizzerie, „Antica Pizzeria Port’Alba”, s-a deschis pe la 1830 la Napoli si este deschisa si astazi. Alexandre Dumas ne povesteste ca în anii acestia pizza este mâncarea de baza în Napoli si ca are ingrediente variate, cum ar fi brânza, rosii, ulei si ansoa. Alta pizzerie faimoasa este „Da Michele” (deschisa în 1870), unde multi considera ca ar fi singurele Pizza Marinara si Pizza Margherita. Marinara este prima reteta de pizza. Margherita a fost prima pe care s-a pus brânza. Este atribuita lui Raffaele Esposito, care lucra la pizzeria „Pietro… e basta così” („Pietro… si ajunge”) (deschisa în 1880), care mai exista si astazi, sub numele de „Pizzeria Brandi”. În Roma cea mai cunoscuta este „Da Baffetto”. .
Pizza moderna s-a nascut in 1889 si se atribuie unui brutar, Raffaele Esposito, care a pregatit o pizza speciala in cinstea vizitei regelui italian Umberto I si a reginei Margareta. Pizza semana cu steagul Italiei avand busuioc verde, branza alba si sos de rosii. A fost favorita reginei. De atunci acest model de pizza se numeste pizza margherita in cinstea reginei Margherita. Pizza a ajuns in America cand italienii au migrat acolo si au inceput sa-si deschida pizzerii.

Anunțuri
 
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: