RSS

Catedrala Cosmosului…

14 iun.

Catedrala Notre Dame de Chartres este o constucție monumentală gotică, numită și Catedrala Cosmosului deoarece reprezintă imaginea acestuia pe Pământ, ea fiind înălțată prin folosirea geometriei sacre, a astronomiei, arhitecturii, matematicii, muzicii și armoniei. Marii constructori ai Evului Mediu și-au transpus în ea cunoștințele lor secrete făcâdu-le vizibile oamenilor. Există o serie de întrebări, neelucidate încă, cu privire la această catedrală. De ce astfel de dimensiuni uriașe, comparabile cu ale unui stadion? De ce subteranele orașului Chartres și a localităților învecinate sunt împânzite de tuneluri care duc toate la subsolul catedralei? De ce aici nu este înmormântat nici un rege, episcop sau cardinal cum s-a făcut în toate celelalte catedrale gotice?

Istoria
Știm cu toții că primii nouă Cavaleri Templieri și-au avut sediul în fostul Templu din Ierusalim și au făcut făcut săpături sub ruinele acestuia. Nimeni nu știe exact ce au căutat și mai ales ce au găsit acolo, dar după întoarcerea lor, în 1130, în Europa începe construcția catedralelor gotice, stil necunoscut până atunci și apărut ca din senin. Nu există o etapă de trecere de la stilul romanic la cel gotic, acesta apărând pur și simplu. Au găsit oare templierii documente vechi ce conțineau „Formula Universală”? În primii 100 de ani au apărut doar în Franța 12 asemenea construcții impresionante toate închinate Sfintei Fecioare, de unde și numele lor „Notre Dame de…”. Dacă privim pe hartă și unim cu linii pozițiile catedralelor din Chartres, Reims, Amiens, Rouen, Bayeux și Evreux, se formează exact Constelația Fecioarei, fiecare catedrală ocupând locul unei stele. Se pare că meșterii „întunecatului” Ev Mediu au avut cunoștințe impresionante din care s-au inspirat. Este posibil ca înainte de distrugerea ordinului s-a mai reușit înființarea frăției Compagnonnage, care a transmis cunoștințele mai departe.
Catedrala din Chartres a fost ridicată pe locul unde în trecut s-au mai aflat cel puțin 4 lăcașuri de cult. Chiar și celții au știut că acesta este un loc deosebit, situat deasupra unui curent teluric. Importanța locului era cunoscută cu mult înainte de apariția creștinismului.

Puțină astronomie și geometrie
Notre Dame de Chartres este singura dintre catedralele Mariei care nu este orientată pe dircția Est-Vest ci are o deviație a axei de 48°spre Nord-Est. Aceasta este exact direcția răsăritului de soare la echinoxiul de primăvară.

Lungimea corpului principal, deci a navei, de la intrare până la altar este de 73,84m, lățimea între culoane de 36,92m deci exact jumătate. Dacă adunăm și lungimea prezbiteriului ajungem la 110,7m. Dacă avem în vedere viteza de rotație a Pământului, putem spune că catedrala se deplasează într-o oră 1107 km, deci de 10000 de ori lungimea ei. La stabilirea proporțiilor construcției s-a folosit o măsură numită cotul de Chartres, având lungimea de 0,738m. Distanța de la Chartres până la cel mai apropiat meridian este de 73,8km. Deci 100000 de coți. Nu vreau să plictisesc aici cu astfel de detalii, sunt multe altele și se găsesc în cartea „Secretul catedralei din Chartres” de Louis Charpentier. Am vrut doar să atrag atenția asupra cunoștințelor deținute de constructori cu mult înainte de Galileo. Aceste „coincidențe” se întâlnesc și la alte catedrale Notre Dame, corespunzător poziției lor geografice. Pentru unii contemporani este dur să le iei iluzia că ei au descoperit luna și stelele.
În secolul XVI s-a descoperit în subsol la 5m adâncime o fântână cu adâncimea de 32m până la nivelul apei. Înălțimea celui mai mare arc de susținere a acoperișului navei principale este de 37m. 32+5=37 dar să lasam amănuntele…

Secretul luminii
Unul dintre marile secrete ale meșterilor medievali a fost cel al sticlei folosite la ferestrele catedralelor gotice. Această artă de fabricare a sticlei a fost folosită puțin timp și a rămas un mare secret până în zilele noastre. A apărut brusc la începutul sec.XII și a dispărut la fel de brusc în sec.XIII. Această sticlă avea proprietatea că nu lăsa lumina să treacă prin ea ca la o fereastră normală ci devenea ea însași luminoasă. Lumina în interiorul catedralei rămâne aceeași indiferent dacă afară e soare sau înnorat, indiferent dacă e seară sau miezul zilei.

Nici până în zilele noastre analizele chimice n-au reușit să dezvăluie secretul sticlei gotice. Se pare că a fost un produs al alchimiei. Conformismul zilelor noastre privește alchimia ca pe o știință primitivă ignorând aspectul și caracterul filozofic al acestei științe. Dar rezultatul este vizibil și în ziua de azi. Sticlarii de la Chartres au știut exact ce fac și au demonstrat transformarea materiei în focul pământului și în focul cerului. Din păcate nu s-au păstrat toate ferestrele originale. În decursul timpului unii preoți au înlocuit o parte din ele cu sticlă normală pentru a obține o lumină mai puternică. Iartă-i Doamne, că n-au știut ce fac.

Muzica
Geometria de la Chartres a inclus și elemente de muzică, chiar dacă asta sună ciudat pentru unii. Coloanele de susținere ale navei principale nu au aceeași formă de la bază până la arcul de susținere al acoperișului și nici aceeași grosime. Dimensiunile oglindesc tonurile unei octave. Cine se pricepe la muzică poate să inteleaga mai bine. Deci plecăm de la jumătatea cotului de Chartres = 0,369m.

Secunda mare – 40×9/8×0,369= 16.60m
Terța mică – 40×6/5×0,369= 17,71m
Cvarta – 40×27/20×0,369= 19,92m
Cvinta – 40×3/2×0,369= 22,14m
Sexta mică – 40×8/5×0,369= 23,61m
Septima mică – 40×9/5×0,369= 25,56m
Octava – 40×2/1×0,369= 28,40m

Pata solară
În partea de vest a catedralei, pe pavajul de piatră cenușie atrage privirea o dală de piatră deosebită. Este albă și asezată in altă direcție decât restul plăcilor. Anual pe 21 Iunie între 12:45 și 12:55 o rază de soare luminează această dală trecând printr-un orificiu al uneia dintre ferestre. Întâmplare? Un sticlar a făcut orificiul, un pietrar a ales o dală care să iasă în evidență și a așezat-o într-un punct calculat de un astronom pentru ca anual ea să fie luminată de sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul.

Vibrația
În ciuda staticii aparente, întreaga catedrală este într-o continuă vibrație. Pietrele, asemenea unor arcuri comprimate își neutralizează propriile impulsuri, acționând și reacționând reciproc. Catedrala vibrează la cel mai mic ton, captând și pulsul energiilor telurice ale căror recipient îl constituie de fapt.

Timpul
Fiind un loc de ridicare a oamenilor pe un alt nivel de conștiință, datorită geometriei sacre, catedrala este și un loc unde timpul se scurge altfel. Altfel spus, avem de a face cu o curbură spațiu-timp datorată gravitației și câmpului magntic mai ridicate din acel loc, precum și imensului câmp Merkaba care se rotește acolo. Pentru că ne aflăm totuși în spațiul tridimensional,această curbare nu este așa de mare ca altundeva în Univers dar cu cronometre precise se poate măsura că la un interval de patru ore, apare o diferență de 4 secunde,, timp câștigat în interiorul catedralei. Nu e mult dar raportat la o viață de om, de 75 de ani, vorbim despre 7,6 zile.Avem aici o variantă a paradoxului gemenilor lui Einstein.

Concluzie
După filozofia Evului Mediu, Universul este o unitate armonică cu proporții perfecte, creată de marele arhitect al lumilor. Catedrala este transpunerea în spațiul nostru a ordinii divine. Cea mai perfectă construcție făcută de om a fost Templul lui Solomon unde totul a fost măsurat și calculat cu ajutorul „manualului divin”, Geometria. Ea a fost și îndrumătorul marilor constructori medievali. Catedrala din Chartres este cel mai bun exemplu, ea fiind perfectă. Quod erat demonstrandum.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe iunie 14, 2011 în Storybox

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: