RSS

Martini, elixirul linistii…:))

15 iun.

Martini este un cocktail obtinut cu gin si vermut bianco, deseori se obisnuieste înlocuirea ginului cu vodka. Este descris de obicei ca fiind întepător sau astringent. H. L. Mencken a numit cândva această băutură „singura inventie americană la fel de perfectă precum sonetul”, iar E. B. White l-a numit „elixirul linistii”.

Deși există multe variatii, rețeta de Martini modern standard are un raport de cinci la unu între gin și vermut, cu gheață. Mulți europeni preferă totuși mai puțin vermut, într-o proporție șase la unu de gin sau vodka la vermut. Ingredientele sunt amestecate, apoi strecurate și servite fără gheață într-un pahar răcit de cocktail, garnisit fie cu o măslină, fie cu coajă de lămâie, pentru a evidenția uleiurile citrice volatile pe suprafața băuturii.

Deși rețeta standard presupune o proproție de cinci la unu de băuturi spirtoase la vermut, pasionații de martini sec pot reduce mult cantitatea de vermut. Se presupune că „Martini Churchill” nu conține vermut, ci doar gin britanic. Legenda spune că Churchill s-ar fi apropiat de sticla de vermut cât să o vadă în colțul opus al camerei. Acesta este un Martini foarte sec sau „Martini Churchill”.

Deși la început se garnisea cu măsline, sucul de măsline poate fi adăugat într-un Martini pentru a-l face „Dirty Martini” (în traducere, „Martini Murdar”). Gustul măslinei distrage atenția de la gustul ginului simplu și vermut, făcând băutura mai ușoară.

Unii pasionați evită să introducă un număr excesiv de arome în Martini. Dacă folosesc o măslină, aceasta este fie simplă, fie umplută cu ceva neutru, precum o migdală; măslina propriu-zisă este clătită de saramură sau oțet înainte de utilizare. Apoi, măslina este introdusă încet în Martini, astfel încât amestecul de gin și vermut să nu fie perturbat. O spirală de coajă de lămâie este considerată o garnitură mai delicată datorită aromei complementare și slabe. În acest caz, se poate folosi un cuțit special pentru decojit lămâi pentru a tăia o bucată subțire din lămâie, în timp ce fructul este ținut deasupra băuturii. Această orientare permite uleiurilor din lămâie să se așeze pe suprafața cocktail-ului.

O altă variație, controversată, este Martini cu vodka, care conține vodka în loc de gin. În anii 1990, Martini cu vodka a depășit Martini tradițional, cu gin, în popularitate. Această variație trebuie desemnată cumva, printr-un nume precum „Vodka Martini” (sau „Vodkatini” sau „Kangaroo”). O altă confuzie poate fi creată de Martini vermut, un tip de vermut.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe iunie 15, 2011 în Calatorii bahice

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: