RSS

Delicioasa ciocolata…:)

08 Aug

Incepi incetul cu incetul, cu cantitati mici, apoi prinzi gustul iar mai apoi totul ia forma unui obicei ce nu mai poate fi uitat. Dar nu te poti abtine, simti cum totul se schimba subit cand simti gustul delicios al ciocolatei si atunci stii ca ai devenit dependent. Iar ca orice dependent, te intrebi de unde poti face rost de cea mai buna marfa.Cine pregateste cele mai delicioase specialitati din lume? Asta depinde de cat de departe sunteti dispus sa calatoriti pentru a face rost de preferatele dumneavoastra.

Belgia ramane regatul ciocolatei de peste tot din lume, detinand peste o duzina de fabrici de ciocolata si aproximativ 2000 de magazine specializate.De la ciocolata cu nuci si praline la trufe si scoici din ciocolata alba, aceasta tara europeana produce mai mult de 170.000 de tone de ciocolata pe an.

„Ciocolata are un efect profund asupra oamenilor la mai multe niveluri”, este de parere Pamele Hinckley, de la Theo Chocolate din Seatle, un alt paradis al ciocolatei.” Aroma si modul senzual in care se topeste este doar inceputul. Multe senzatii sunt similare inceputului unei iubiri”, considera John Shaffenberger, co-fondator al Sharffen Berger Chocolate din Berkeley, mica Belgie a Californiei- Astfel dupa parerea acestuia, ciocolata satisface la trei niveluri – minte, corp si suflet.

Dragostea de ciocolata a luat nastere in Belgia o data cu ajungerea belgienilor in Congo, unde au gasit o cantitate imensa de cacao, principalul ingredient al acestui desert. Inventia pralinelor in Bruxelles in 1912, a dat peste cap intreaga populatie si a acordat ciocolatei statutul de cheia industriei tarii. Desi exista multi producatori belgieni faimosi- Neuhaus, Leonidas, Sukerbuyc si Daskalides, unul din cei mai vechi si mai apreciati producatori ramane Godiva, care a existat pe piata mai mult de 80 de ani si produce sute de mii de cutii pe an.” Nu e nimic surprinzator ca Godiva a luat nastere in Belgia,”. A declarat Jim Goldman, presedintele intregii corporatii. Desi Belgia ramane tara mama a ciocolatei, in lume exista si alte tari specializate pe producerea ciocolatei.

Zurich, Elvetia

Zurich ramane insa originea a trei mari producatori de ciocolata de cea mai buna calitate: Sprungli in 1836, Lindt in 1845 si Teuscher in 1940. In cazul in care doriti sa va rasfatati cu cele mai bune sortimente de ciocolata, pasiti in ciocolateria Sprungli din Piata Paradeplatz, unde veti gasi un magazin imens cu diferite sortimente de ciocolata, o cafenea eleganta si un restaurant la etaj unde puteti servi diverse feluri de ciocolata.

Londra, Anglia

Cadbury ocupa in Albion acelasi loc pe care il ocupa Hershey in America, si intr-adevar a venit cu diferite sortimente. Dar Anglia a facut parte din avangarda alimentatiei organice, asa cum arata creatorii ciocolatei organice, Green & Black Organic Chocolate. Infiintata in 1991 in Notting Hill de catre Craig Sams si Jo Fairley, compania produce in prezent 13 sortimente de ciocolata precum, Maya Gold, ghimbir, caramel, menta si cirese.

Daca preferati ciocolata ecologica, si nu ajungeti tocmai in Anglia, puteti sa va opriti la ciocolata lui Theo, in Pacificul de Nord-Vest. Theo foloseste pentru un comert echitabil, certificate de boabe de cacao( si alte ingrediente „ce respecta mediul inconjurator si cel social) si, mai mult, participa la o initiativa numita” green power”, puterea verde, unde clientii pot primi ciocolata pe gratis doar participand la un proiect privind regenerarea energiei.

Numita dupa termenul latin pentru copacul cu boabe de cacao – Theobroma Cacao, sau” hrana zeilor”, compania a fost infiintata in 1994 de catre Joe Whinney. Fabrica de ciocolata Theo a luat nastere intr-o sala de clasa, unde vizitatorii erau initiati in bazele cultivarii boabelor de cacao si producerii de ciocolata, oferindu-le posibilitatea sa deguste asa numitele „nibs”, boabe de cacao prajite, decorticate, ce constituie principalul ingredient in realizarea minunatului desert. Folosind 13 masinarii diferite, Whinney a transformat boabele de cacao in ciocolata gata ambalata.

Ghirardelli, San Francisco

California de Nord detine mai multe premii printre producatorii de ciocolata, printre care si Ghirardelli in San Francisco. Inaugurata in 1852, compania se afla pe locul doi printre cele mai vechi companii din SUA.

Scharffenberger

Pe coasta de Vest, in Bay Area, Scharffenberger este un ciocolatier in crestere. Ciocolata provine din cacao organic brazilian crescut in Amazon. Deschisa in 1996 de catre John Scharffenberger si Robert Steinberg, compania a folosit in realizarea ciocolatei masina de macinat cafea, un mixer electric si un uscator de par in bucatarie cu care Steinberg degusta cele 30 de sortimente de boabe de cacao.

„Robert a dat dovada de curiozitatea si rabdarea unui om de stiinta. Cunostintele mele anterioare in antropologia botanica mi-au dat posibilitatea sa lucrez cu boabele de cacao”, a declarat Scharffenberger. Fabrica de ciocolata a celor doi ofera turistilor 6 plimbari zilnice atat prin fabrica cat si in Cafeneaua Cacao care le serveste atat micul dejun, masa de pranz cat si un happy hour cu sortimente speciale de ciocolata.

Valea raului Arno, Italia

Nu stiti sa ajungeti? Se afla intre Florenta si Pisa si este cunoscuta ca si Valea de ciocolata. Amedei, Mannori, Catinari si Vestri sunt doar cativa dintre artistii producatori de ciocolata. Se organizeaza vizite turistice la fabricile de ciocolata si workshop-uri in care puteti invata cum sa realizati ciocolata, poate singura sansa sa simtit cum vi se topeste pe degete delicioasa crema din cacao.

Porcelana este specialitatea Amedei , realizata din boabe de cacao albe, din Venezuela si cele mai scumpe bomboane. Amedei este marca de ciocolata preferata de presedintele francez, Nicholas Sarkozy , o persoana cu inclinatie spre lucrurile italiene. De asemenea, daca aveti o ocazie speciala sau doar doriti sa va rasfatati persoana iubita puteti alege cateva dintre delicatesele Vestri, cum ar fi „tocco oriente”, ciocolata alba cu sare Himalayana si seminte de susan. Insa, trufele albe de la Amedei sunt cele mai scumpe ciuperci din lume. Gasite in regiunea Piedmont, din nordul Italiei, pretul acestor trufe este raportat direct la raritatea cu care acestea sunt gasite. In medie se vand la un pret cuprins intre 1,350$ si 2,700$ /kilogram. Si, sa nu uitam delicioasele Ferrero Rocher…;)

Burlington, Vermont

De la ciocolata cu unt de arahide si ciocolata zdrobita la trufe cu caramel, Lake Champlain a creat o varietate de tratamente speciale. Vizite gratuie prin fabrica sunt oferite de luni pana vineri, iar cafeneaua este deschisa toata saptamana.Preturile difera de la 12$ cea mai ieftina ciocolata, ca si Dark Chocolate Mint, la doar 11$ si pana la suma de 200 $ pentru o cicolata neagra organica.

Valrhona, France

Cel mai renumit ciocolatier din Franta se gaseste in orasul Tain L’Hermitage,nu departe de Rhone Valley, langa Lyon. Fabrica si boutique-ul se afla in vechiul centru, nu departe de rau. De asemenea, daca vizitati Franta nu uitati sa dati o fuga pana la Scoala Grand Chocolate , o scoala bine cotata pentru cei care doresc sa ajunga mari patiseri, pentru cei ce doresc se lucreze in catering sau sa produca ciocolata. Scoala mai ofera trei zile de cursuri pentru amatorii care doresc sa afle tainele producerii de ciocolata, cursuri care costa aproximativ 1000$. Ciocolata frantuzeasca este realizata din trufe umplute cu crema de vanilie, pudrata cu un strat de cacao. Fiecare bucata ajunge la un pret de 250 $, iar prepararea ei costa 2600 $ livra.

Villajoyosa si Alicante, Spain

Deschisa in 1881, Valor este cofetierul cel mai renumit din Spania. Buticul si binecunoscuta cafenea se afla la Esplana de Espana in Alicante,unde meniul include mousse de ciocolata, inghetata, prajituri, profiterol si specialitatea casei, bautura cu gheata zdrobita si ciocolata. Valor isi are originile in satul Villajoyosa, unde Muzeul de Ciocolata imbina istoria ciocolatei cu cea a familiei care a creat Valor.

 
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: